07-08-2015 12:02 | Door: Thijs ten Brinck

Het enorme Dogger Bank offshore windpark van het Britse consortium Forewind, wordt een derde kleiner dan eerder gezegd is.

Forewind heeft bekend gemaakt dat het de ontwikkeling van 2,4 gigawatt aan windturbines schrapt.

Twee dagen eerder maakte het consortium nog bekend dat het toestemming heeft gekregen om een ander gedeelte van het Dogger Bank windpark, ook 2,4 gigawatt groot, wel in ontwikkeling te nemen. Dat plan, en een eerdere fase van eveneens 2,4 gigawatt, blijven overeind.

“De huidige Dogger Bank projecten vergen een enorme toewijding van de betrokken partners”, zegt het consortium op zijn website. “Met 4.800 megawatt aan windmolens is het park nog steeds bijna even groot als alle andere Britse windparken op zee samen.”

Forewind heeft de ontwikkelrechten voor de geannuleerde gedeelten teruggegeven aan de overheidsorganisatie The Crown Estate. Het is niet uitgesloten dat een andere partij deze locaties alsnog in ontwikkeling neemt.

Dogger Bank windpark

De voorbereidingen voor het windpark Dogger Bank lopen al sinds 2008. Het park komt in de Britse territoriale wateren, op ruim 120 kilometer uit de Engelse kust. 

Oorspronkelijk was er sprake van een windpark van zelfs 9 gigawatt groot. In 2014 werden de plannen al 20 procent teruggeschroefd. Nu blijft er nog ruim de helft van de oorspronkelijk geplande capaciteit over.

Met 4.800 megawatt is het nog steeds een gigantisch plan. Het voorlopig grootste offshore windpark van Nederland komt voor de kust bij Borssele en wordt 1.400 megawatt groot.

Bron: Forewind | Foto: Beverley Goodwin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)