11-08-2015 12:05 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) presenteren een verbeterd ontwerp voor een kernfusiereactor. Het concept zou binnen tien jaar operationeel kunnen zijn.

Onderzoekers van het MIT denken dankzij geavanceerde supergeleidende materialen een compacte en efficiënte kernfusiereactor te kunnen bouwen. Het project moet in tien jaar klaar zijn.

kernfusie

“Het grotere magnetisch veld dat de nieuwe supermagneten kunnen leveren, werkt door in het hele ontwerp”, zegt Dennis Whyte, professor Nuclear Engineering aan het MIT. “Het verandert alles, terwijl we exact dezelfde natuurkunde gebruiken als ITER.”

Dankzij het materiaal bariumkoperoxide kan de voorgestelde reactor continu draaien, en tot zes keer meer elektriciteit leveren dan de reactor zelf gebruikt.

ITER kernfusiereactor

Kernfusie is een veelbelovende technologie voor de productie van emissievrije energie. Het is een vorm van kernenergie waarbij waterstofatomen samensmelten. Het is daarmee veiliger dan conventionele kernreactoren, die zware metaalatomen juist splitsen om energie op te wekken.

"Het verandert alles"

Het kost enorm veel energie om de waterstofatomen te laten samensmelten. Alleen als er volcontinu een grote hoeveelheid atomen fuseren, kan een kernfusiereactor netto energiepositief zijn. De volgende uitdaging is dan om de reactor voldoende gekoeld te houden, zodat de supermagneten hun werking niet verliezen.

Bij het Franse plaats Cadarache is een groot internationaal consortium bezig met de realisatie van de eerste kernfusiereactor die meer stroom opwekt dan hij verbruikt. Het $ 40 mrd kostende ITER-project is al jaren vertraagd. In de VS werkt men aan een andere benadering van kernfusie, daar beschieten krachtige lasers bolletjes wateratomen.

Bron: MIT | Foto1: Jared Tarbell, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) | Foto2: MIT