18-12-2012 12:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse subsidiepot voor duurzame energie (SDE+) is leeg. De buit voor 2012 is verdeeld en de balans opgemaakt.

De eindstand van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) is bekend. 1059 bedrijven en (non-profit) instellingen dienden een aanvraag voor subsidie voor hun duurzame energieproject. Dat was goed voor een totale budgetclaim van €4,58 mrd.

Al eerder werd bekend dat de bodem van het SDE+-budget al voor de officiële einddatum van 27 december 2012 bereikt was. Op 10 december is het volledige bedrag van €1,7 mrd toegekend aan 234 projecten.

Half procent naar wind- en zonne-energie

Veruit de meeste subsidies werden toegekend aan projecten in de categorie hernieuwbare warmte en warmtekrachtkoppeling (WKK). Ongeveer 97 procent van het beschikbare budget ging hier naar toe. Slechts een half procent kwam tegoed aan projecten in de categorie hernieuwbare elektriciteit zoals wind- en zonne-energie. De resterende twee procent van de subsidies werd uitgetrokken voor projecten in de categorie hernieuwbaar gas.

Vanaf 4 april 2013 kunnen weer nieuwe aanvragen worden ingediend.  Het budget wordt volgend jaar verdubbeld. Voor  SDE+ 2013 stelt de minister een budget van €3 mrd beschikbaar om projecten te ondersteunen.

Bron: Agentschap NL Foto: Trevor Stoddart