13-08-2015 13:32 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse zonnepanelenproducent Solland Solar dreigt opnieuw failliet te gaan. De vakbond FNV heeft het faillissement aangevraagd voor de fabriek in Heerlen.

Financieel loopt het bij Solland Solar al enige jaren stroef, maar halverwege juli 2015 leek voor de zonnepanelenproducent de redding nabij.

Solland kondigde toen een samenwerking met het grote Chinese Trina Solar aan. Trina bestelde bij Solland 200 megawatt aan zonnepanelen, voor verkoop in de VS. Solland werd onlangs ook nog gepresenteerd als shirtsponsor val voetbalclub Roda JC.

Antidumpingwetgeving

De felle concurrentie met Chinese producenten kostte het in 2003 opgerichtte Solland Solar in 2012 al bijna de kop. Een deel van het bedrijf werd toen door het Italiaanse Pufin Power overgenomen.

Mede dankzij de minimumprijzen voor zonnepanelen uit China, die zijn afgesproken om de Europese en Amerikaanse zonnepanelensector te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, leek Solland er weer bovenop te komen

Ook de deal met Trina Solar kwam vermoedelijk voort uit de antidumpingwetgeving. De productie in Nederland zou het voor de Chinese zonnepanelengigant mogelijk maken zonnepanelen, buiten de minimumprijzen om, in de Verenigde Staten aan te bieden.

Bron: FD, Solar Magazine | Foto: Marufish, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)