13-08-2015 18:20 | Door: Thijs ten Brinck

Bij een afvalbrengpunt van HVC in Beverwijk hebben dieven tevergeefs geprobeerd 68 zonnepanelen te stelen. De zonnepanelen-installatie is na de mislukte poging tot diefstal weer opgestart. 

De panelen waren beveiligd tegen diefstal, en alleen met zwaar gereedschap te ontkoppelen. Dat heeft de installatie in dit geval gered, schrijft het Noord-Hollands Dagblad.

De dieven, die klaar stonden met een vrachtwagen en alle kabels hadden losgekoppeld, zijn dankzij de extra beveiliging onverrichter zaken vertrokken. Een installateur heeft de zonnepanelen, die in Beverwijk in het vrije veld staan, inmiddels voorzien van nieuwe stekkers en kabels. Ze wekken nu weer duurzame stroom op.

Zonnepanelen beveiligen

Duitse media schreven al in 2013 over de toenemende interesse van dieven voor zonnepanelen. Vooral in de grensregio met Polen werden veel geïnstalleerde panelen ontvreemd. Ook in Nederland komt diefstal van zonnepanelen al vaker voor. Ze worden gestolen van supermarkten en bij zwembaden.

De zonnepanelensector speelt in op het diefstalrisico met onder meer verlijmde sloten en breekmoeren, die afbreken als er mee gerommeld wordt. De panelen zijn dan zonder gespecialiseerd of luidruchtig gereedschap niet onbeschadigd te ontkoppelen.

Bron: Noord-Hollands Dagblad, Solar Magazine | Foto: brian kusler, via Flikcr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)