19-12-2012 10:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Brussel trekt de portemonnee voor een van de grootste duurzame energieprojecten in Nederland: een biomethanolfabriek in Delfzijl.

Dinsdag werd bekend dat de biomassafabriek €199 mln ontvangt uit een Europese subsidiepot voor grootschalige projecten op het gebied van hernieuwbare energie, de NER300-subsidie. Hiermee komt de totale investering in de fabriek op €500 mln.

Afvalhout

De fabriek die door het leven gaat als het Woodspirit-project is een samenwerking tussen biomethanolproducent BioMCN, Siemens Nederland, Linde en Visser & Smit Hanab. De fabriek gaat duurzame biomethanol produceren uit afvalhout. Biomethanol kan worden gebruikt als bijmengbrandstof bij benzine, of als grondstof voor de chemische industrie voor bijvoorbeeld verf.

Woodspirit is een van de grootste duurzame energieprojecten die tot op heden in ons land is gerealiseerd. Hoeveel biomethanol de fabriek precies zal gaan produceren is nog niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit meer zijn dan de 250 miljoen liter die de huidige biotmethanolfabriek, ook van biobrandstofproducent BioMCN, in Delfzijl produceert.

Verduurzaming chemische sector

Directeur Gerrit van Werven van de stichting Energy Valley die Woodspirit ondersteunt is blij met de subsidie: “De komst van de fabriek is een grote stap in de verdere verduurzaming van de chemische sector  in Noord-Nederland. De fabriek gaat een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van de samenleving en ook nog eens enkele honderden banen opleveren. Bovendien is deze strategische samenwerking van het Woodspirit-consortium weer een stap in de uitbouw van de Energy Valley regio tot leidende energiecluster in Europa”.

Bron: ANP

Foto: De Raaf