02-01-2013 14:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een uitvinding van Apple wekt windenergie op als het windstil is. Het technologiebedrijf heeft een patent aangevraagd op wrijvingswarmte van windturbines.

Een obstakel voor een volledig duurzame energievoorziening is de variatie in productie. Zo staat op het ene moment een stevige wind en staat de zon helder aan de hemel, terwijl op een ander moment het een windstille en bewolkte dag kan zijn. Op zulke dagen loopt het aanbod van wind- en zonne-energie sterk terug. Deze instabiliteit maakt kostbare energieopslag of aanpassing van het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk.

In tegenstelling tot normale windenergie, dat levert naar beschikbaarheid, wil Apple naar “on-demand elektriciteit door opslag van windenergie”. De uitvinding van het bedrijf uit Californië genereert warmte-energie als de wind waait en slaat die op voor windstille periodes. Hierdoor beweert het technologiebedrijf de kosten van hernieuwbare energieopslag te kunnen verminderen en een alternatief te bieden voor elektriciteitopslag met batterijen.

iDuurzaam

Doordat de generatoren van de windturbines zijn omsloten door een warmtegeleidende stof, kan de warmte worden afgevoerd en opgeslagen in een geïsoleerde omgeving. Vervolgens wordt met de opgeslagen warmte stoom opgewekt, zodat ook op windstille momenten elektriciteit kan worden geleverd.

Het is een opmerkelijke stap voor een bedrijf dat bekend staat om zijn strak vormgegeven iPads, iMacs en iPhones. Het is echter niet de eerste stap van Apple richting duurzame energie. Het iCloud datacenter in North Carolina, Verenigde Staten, is onlangs voorzien van een enorm veld met zonnepanelen.

Bron: MacWorld

Foto: David Steadman