18-08-2015 18:40 | Door: Thijs ten Brinck

De duurzame elektriciteit die het offshore windpark Gemini vanaf 2017 produceert, komt aan land via twee grote onderstations. Deze stopcontacten voor op zee zijn nu onderweg naar Noord-Nederland.

Het offshore windproject Gemini krijgt 600 megawatt aan windturbines, gelijkelijk verdeeld over de windparken ZeeEnergie en Buitengaats. Gemini is momenteel in aanbouw, op 85 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Ruim een derde van de funderingen voor de windmolens is inmiddels geplaatst.

Het consortium FICG heeft, in opdracht van offshore-specialist Van Oord, voor beide parken een transformatorstation gebouwd. De stations zetten de stroom die door de windturbines wordt gegenereerd om in een hoogspanning. Dat minimaliseert de energieverliezen in de kabels die de windstroom naar de kust brengen.

Ook het onderstation dat de stroom aan de kust terug transformeert naar de gewenste spanning, wordt gebouwd door FICG. De totale opdracht heeft voor het consortium een contractwaarde van € 150 mln.

Stopcontacten op zee

Het is voor het bouwconsortium FICG, bestaande uit de bedrijven Cofely Fabricom, Iemants en CG, de vijfde opdracht voor een onderstation die de bedrijven samen uitvoeren. Fabricom is daarbij verantwoordelijk voor de installatietechniek, Iemants voor de staalconstructie en fundering en CG voor de transformatoren zelf.

De onderstations zijn vertrokken uit het Belgische Hoboken, aan de Schelde bij Antwerpen. De reis naar de Noord-Nederlandse kust zal ongeveer drie dagen duren. De daadwerkelijke installatie in het windpark volgt op een later moment. Het windpark Gemini moet in 2017 volledig operationeel zijn.

Vorige week plaatste Siemens in opdracht van hoogspanningsnetbeheerder Tennet het grootste offshore transformatorstation ooit. Dit station, geïnstalleerd bij het Duitse Waddeneiland Sylt, kan in zijn eentje 864 megawatt aan windstroom transformeren voor transport naar de Duitse kust.

Bron: Recharge News, CG, Engineeringnet | Foto: Sten Dueland, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)