04-01-2013 13:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Multimiljardair Warren Buffett geeft $2,5 mrd (€1,9 mrd) uit aan wat de grootste zonne-energiecentrale ter wereld gaat worden.

De centrale van 579 megawatt valt uiteen in twee projecten in de Antelope Valley, Californië en wordt gefinancieerd door MidAmerican Energy, een investeringsvehikel van multimiljardair Warren Buffett.

Voor Buffett is het niet de eerste aankoop op het gebied van zonne-energie. Vorig jaar gaf hij al $2 mrd uit aan het Topaz Solar Farm project. Dat valt met een vermogen van 550 megawatt ook onder de grootste zonne-energiecentrales ter wereld.

Volgens analisten heeft Buffett deze stap gezet vanwege aanhoudend belastingvoordeel voor zonne-energie tot 2015.

“Gigantische deal”

De bouw van het zonnepark komt voor rekening van SunPower, een bedrijf dat voor 66 procent in handen is van het Franse Total. “Het is een gigantische deal voor ons, grofweg ter grote van ons hele bedrijf,” zei SunPower’s CEO, Tom Werner.

Het aandeel van SunPower schoot omhoog op de NASDAQ met 34,8 procent. Andere zonne-energiebedrijven profiteerden mee van de stijging. Zo steeg het aandeel van Tina Solar met 17 procent en dat van Yingli Green Energy met 31.

SunPower kan de deal goed gebruiken na de forse verliezen van vorig jaar. “Klanten, investeerders en banken zien dit als een teken van goedkeuring van SunPower,” zei Werner.

MidAmerica Energy

MidAmerica Energy heeft in totaal 1.830 megawatt aan hernieuwbare energie onder zijn hoede. In Nederland zou dat goed zijn voor ongeveer 7 procent van het totale opgestelde vermogen.

Het Topaz Solar Farm project was zo populair, dat financiers achter in de rij moesten aansluiten om hun geld in het project te mogen stoppen.

Warren Buffett

Warren Buffett is een Amerikaanse multimiljardair. In 2008 zette het Amerikaanse zakenblad Forbes hem op de derde plek van de rijkste mensen op aarde. Zijn geschatte vermogen ligt op $46 mrd (€35mrd).

De excentrieke miljardair heeft zijn kapitaal vergaard met zijn bedrijf Berkshire Hathaway, waar MidAmerica Energy onder valt. Daar staat hij uiterst succesvol aan het roer als CEO. Tussen 2000 en 2010 leverde het aandeel Berkshire Hathaway ruim 76 procent rendement op, terwijl aandelen in die periode gemiddeld voor een verlies van 11,5 procent zorgden.

Bron: Bloomberg

Foto: Fortune Live Media via Flickr.com