20-08-2015 10:29 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up LucidEnergy wekt duurzame elektriciteit op uit het stromende water in pijpleidingen voor drinkwater.

“Het is een duurzame energiebron die nog nooit echt is gebruikt”, zegt Gregg Semler, CEO van LucidEnergy, op de site ThinkProgress. “Ons concept biedt alle voordelen van waterkracht, zonder de nadelen.”

Nadelen van waterkracht in stuwmeren of in de vrije stroom van rivieren, zijn onder meer dat het de natuur beïnvloed, en dat er weinig tot geen energie is op te wekken bij droogte. In de waterleidingen zwemmen geen vissen en er is als het goed altijd stroming aanwezig. 

Wereldwijd potentie

Afhankelijk van de locatie kan het concept van Lucid Energy bijna 2 megawatt per kilometer pijpleiding opwekken. Het verdient zich dan in 15 tot 20 jaar terug. 

De start-up gaat in de berekeningen uit van een pijp met een diameter van 1 meter, met voldoende verval in de leiding. Het is nadrukkelijk de bedoeling energie op te wekken uit water dat stroomt door de zwaartekracht. 

In het vlakke Nederland zal het concept dan ook niet werken. Wel is LucidEnergy naar eigen zeggen in gesprek met overheden en waterbedrijven in onder meer Zuid-Afrika, Canada, Zuid-Amerika en China. In thuisstad Portland heeft de start-up al een pilot gerealiseerd

Bekijk een video van LucidEnergy.

Bron: ThinkProgress, LucidEnergy | Foto: José Antonio Cartelle, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)