09-05-2012 18:45 | Door: Cato van Hees

Ruim 300.000 huiseigenaren willen op korte termijn zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Momenteel staan zo’n zes op de tien huiseigenaren die nog geen zonnepanelen op hun huidige woning hebben open voor zonne-energie.

Onderzoek van USP Marketing Consultancy (USP) toont een grote vraag naar zonnepanelen onder de consument, met name de woningbezitters met 61 procent. Voor huurders is de belangstelling lager, 48 procent geeft aan open te staan voor zonnepanelen. Zij worden veelal weerhouden doordat de beslissingsbevoegdheid die bij de verhuurder ligt.

Hogere inkomens

Er is meer belangstelling onder de huiseigenaren met een hoger inkomen, met een netto maandelijks inkomen boven de € 3.000. Zo’n 15 procent overweegt zonne-energie. Van de huiseigenaren die netto € 1.675 verdienen, wil 5 procent zonnepanelen installeren.

Onbekend

De voornaamste redenen die huiseigenaren weerhouden om zonnepanelen te kopen is volgens USP de prijsverhouding van zonne-energie tot grijze energie, zo’n 42 procent weet niet wat de financiële verandering van zonne-energie zou zijn op de energierekening. De bodemprijs voor zonne-energie ligt in Nederland tussen de 8 en 9 cent per kWh, inclusief installatie komt dit neer op komt uit op zo'n 15 eurocent per kWh. De prijs van fossiele energie ligt tussen de 21 en 25 eurocent per kWh, deze prijs is inclusief energiebelasting, transport, levering en BTW.

Daarnaast heeft 37 procent geen benul van de terugverdientijd van een investering in zonne-energie.

Bron: Nuzakelijk

Foto: Julie