21-08-2015 13:37 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Aveillant heeft een holografische radar ontwikkeld. Het systeem filtert verstoringen van windparken effectief weg, waardoor windparken bijvoorbeeld dichter bij luchthavens kunnen worden geplaatst.

Het radarsysteem van Aveillant monitort het omringende luchtruim continu als geheel en zeer precies. Met slimme software filtert het systeem signalen die weerkaatsen op bijvoorbeeld windmolens uit de radarbeelden. Aveillant verkleint zo de minimumafstand tussen windparken en (militaire) vliegvelden.

Nadat Aveillant eerder een systeem presenteerde dat een omtrek van 9 kilometer kan monitoren, presenteert het bedrijf nu een versie die een straal van 75 kilometer bestrijkt. Daarmee kunnen windprojecten op zee, die eerder afketsten vanwege bezwaren met betrekking tot veiligheid, alsnog doorgang vinden.

Draaien of stilstaan

De luchtverkeersleiding op vliegvelden is voor het begeleiden van piloten in het luchtruim grotendeels afhankelijk van radars. Windmolens verstoren reguliere radarbeelden, met als gevolg dat er grote ‘verboden zones’ bestaan waar geen winparken ontwikkeld mogen worden. Een Franse ontwikkelaar loste dit probleem eerder al deels op door molenwieken van stealth-technologie te voorzien.

Waar conventionele radars ronddraaien en met elke ronde het radarbeeld ‘updaten’, bestrijkt het systeem van Aveillant zijn gehele gebied in een keer. Daardoor kan de radar objecten als stilstaande windturbines en zwermen vogels beter onderscheiden van lijnvluchten en mogelijk vijandige vliegtuigen.

Bron: Aveillant, Cambridge News | Foto: Official U.S. Navy Page, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)