25-08-2015 12:12 | Door: Thijs ten Brinck

Wie van plan is zonnepanelen aan te schaffen is bij vrijwel alle leveranciers, uit Europa en China, verzekerd van prima kwaliteit. Dat claimt de Consumentenbond in een artikel in de Volkskrant.

De Consumentenbond heeft samen met andere consumentenorganisaties uit Europa veertien zonnepanelenfabrieken geïnspecteerd. De bond signaleert een 'duidelijke trend naar meer en betere kwaliteitscontroles' en kan de panelen van nagenoeg alle geïnspecteerde fabrikanten aanbevelen, schrijft de Volkskrant.

Europa en China

Van de geïnspecteerde fabrieken bevindt 40 procent zich in China. Overige producenten werken vanuit andere Aziatische landen, Europa en Noord-Amerika.

De controles hebben geen substantiële kwaliteitsverschillen tussen de Chinese producenten en de fabrieken uit westerse landen aan het licht gebracht. Volgens de Consumentenbond maken veel Chinese fabrikanten gebruik van machines uit Europa. Diverse Europese fabrikanten gebruiken op hun beurt veelal uit China geïmporteerde zonnecellen in de eigen modules.

Toegang geweigerd

De consumentenorganisaties kregen geen toegang tot de fabrieken van de Amerikaanse fabrikant Rec Solar en de Chinese fabrikanten Yingli, Trina en Hanergy. Over de zonnepanelen van deze producenten kan de Consumentenbond dan ook geen oordeel vellen.

Hanergy is de producent van de zonnepanelen die door Ikea verkocht worden. 

Bron: Volkskrant | Foto: Wannes Verhoogen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)