26-08-2015 07:11 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse bedrijf TimberTower heeft een techniek ontwikkeld om de torens voor windturbines uit hout op te trekken. In Duitsland bouwt het bedrijf binnenkort zijn eerste twee windparken.

TimberTower bouwt 140 meter hoge houten torens, voor windturbines met een vermogen van 2,5 tot 3 megawatt. Windturbines van dit formaat zijn normaal van staal of beton. TimberTower stelt dat het gebruik van hout duurzamer én goedkoper is.

hout

“Op basis van onze eigen simulaties zijn we overtuigd dat de turbinetorens tot wel 45 jaar meegaan”, zegt Carlo Schroder, hoofdingenieur van TimberTower, in Windpower Monthly. Volgens Schroder dempt het hout schommelingen door de wind beter dan staal of beton. Ook treedt er minder materiaalmoeheid op. 

De torens zijn inmiddels goedgekeurd door de Duitse certificeringsorganisatie TÜV. Die schat de minimale levensduur van de constructies in op zeker twintig jaar. Daarmee doen de torens in ieder geval niet onder voor conventionele windturbinetorens. 

Eenvoudig te vervoeren

Aan de buitenkant is niet te herkennen dat de TimberTower-torens van hout zijn. Het houten plaatmateriaal is voor de weersbestendigheid bedekt met een witte laag PVC.

Omdat het hout zich lastig in bochten laat wringen, zien de torens er wel wat hoekig uit. TimberTower bouwt de acht- of twaalfhoekige torens op uit rechthoekige segmenten. De platte segmenten zijn efficiënt te transporteren en installeren.

Duitse en Franse projecten

In 2012 bouwde het Duitse bedrijf het eerste prototype, met een vermogen van 1,5 megawatt. Nu staat TimberTower op het punt om in Beieren vijf turbines van elk 2,5 megawatt te bouwen.

In Noordrijn-Westfalen volgt een project met drie turbines van 2,5 of 3 megawatt. Ook is TimberTower in gesprek met een Franse ontwikkelaar die in totaal achttien torens wil afnemen.

TimberTower heeft voor de levering van het hout contracten met beheerders van Duitse productiebossen. De turbinebladen en de  nacelles  met de generators zijn niet van hout. Die neemt TimberTower af bij reguliere fabrikanten.

CO2-opslag

De torenbouwer maakt voor zijn constructies gebruik van cross laminated timber (CLT). CLT is een zware en robuuste vorm van triplex die ook als bouwmateriaal voor woontorens en kantorencomplexen in opmars is.  

Waar de productie van staal en beton gepaard gaat met veel energiegebruik en CO2-uitstoot, nemen de bomen die verwerkt worden tot windturbines en gebouwen tijdens de groei juist CO2 op. Het broeikasgas wordt gedurende de volle levensduur van de constructies vastgelegd.

Bron: Windpower Montly, TimberTower | Foto: Jondaar_1 (header) & Oregon Department of Forestry (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)