14-01-2013 13:42 | Door: Lieuwe Jan Hettema

Getijdenenergie kan een belangrijke rol in de toekomst spelen, melden Britse wetenschappers. In Nederland is nog maar één onderwaterturbine actief. 

Volgens wetenschappers kan in het Verenigd Koninkrijk meer dan twintig procent van de totale elektriciteitsvraag opgewekt worden door getijdenenergie. Door de voorspelbaarheid van getijden is het ook betrouwbaarder dan windenergie, beweren de professoren van de University of Southampton en National Oceanography Centre in hun onderzoek.

Nu het bedrijf MeyGen heeft aangekondigd een installatie te bouwen die 40 megawatt aan elektriciteit opwekt, verwachten de onderzoekers een doorbraak. Ook het besluit van de Europese Unie om £30 mln (€36 mln) voor twee Britse projecten beschikbaar te stellen, speelt een rol.

Langzame start

In Nederland is onder andere Oranjewoud druk bezig met het realiseren van projecten voor het opwekken van getijdenenergie. “We hebben veel projecten in de planning staan,” laat ingenieur Wouter Truffino weten. Zoals bij de Oosterscheldekering, waar Oranjewoud samen met zusterbedrijf Strukton en Torcardo onderwaterturbines wil plaatsen. Met 5 meter per seconde zijn de getijden daar namelijk het krachtigste ter wereld.

“Energie halen uit water zit in Nederland in een relatief beginstadium, maar het potentieel voor getijdenenergie is enorm,” zei Truffino vorig jaar al in een interview. Op dit moment loopt er alleen een pilot van het bedrijf Torcardo bij de Afsluitdijk. Volgens Torcardo focust de overheid zich te veel op de goedkoopste vormen van energie: wind en biomassa. Voor nieuwe innovaties lijkt weinig ruimte te zijn.

Bron: BBC

Foto: Peter Daems via Flickr.com