14-01-2013 12:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

EU-landen investeren vaak niet energie-efficiënt. Als overheden projecten steunen om energie te besparen, wordt vaak niet gekeken wat die investeringen financieel opleveren.

Soms verdienen dergelijke subsidies zich pas terug na 150 jaar. Dat is niet verstandig. Dat stelt de Europese Rekenkamer in een rapport dat maandag is gepubliceerd. De rekenkamer controleert de besteding van Europese middelen. De EU droeg sinds 2000 met bijna 5 mrd euro bij aan nationale maatregelen voor energie-efficiëntie.

Bij veel investeringen speelt het besparen van energie (en dus geld) geen hoofdrol. Het is hooguit een doelstelling van tweede rang, aldus de rekenkamer. In de regel zijn de kosten, bijvoorbeeld voor isolatie, te hoog in verhouding tot de besparing aan energie.

Als van een openbaar gebouw deuren of ramen worden vervangen of daken en muren geïsoleerd, is de verwachte terugverdientijd gemiddeld 50 jaar. Dat is te lang, aldus het rapport. Vaak is het niet eens de bedoeling dat een gerenoveerd complex nog zo veel jaren blijft bestaan.

De Europese Rekenkamer concentreerde zich op de situatie in Tsjechië, Italië en Litouwen. Deze landen ontvingen de afgelopen jaren het meeste geld uit Brussel voor de verbetering van de energie-efficiëntie.

Bron: ANP

Foto: TPCOM