31-08-2015 14:05 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Plant-e uit Wageningen werkt samen met de Provincie Zuid-Holland aan een langdurige pilot van zijn innovatie. Plant-e wekt met elektroden in de bodem stroom op uit levende planten.

In de berm van de provinciale weg N470 installeert Plant-e binnenkort zijn vernieuwende buissysteem. Het concept genereert stroom uit het bodemleven dat onder grasland van nature aanwezig is.

plant-e

Volgens Plant-e zonder dat het een negatieve impact op de planten en bodembacteriën heeft. 

“Samen met het Hoogheemraadschap zien wij veel potentie in de plantenbatterij”, zegt Jonne Klaver, opdrachtgever voor de pilot namens de provincie Zuid-Holland. “Bijna een kwart van het oppervlakte van Zuid-Holland is geschikt om via micro-organismen in de bodem stroom te leveren.”

Half zonnepaneel

De technologie van Plant-e werkt in het laboratorium ongeveer 1 watt per strekkende meter op. In het project ‘de N470 geeft energie’ installeert de start-up samen met de provincie en het Hoogheemraadschap Delfland 125 strekkende meter van het systeem. De grootste proef ooit voor Plant-e, dat eerder al pilots uitvoerde bij een school in Zeist en langs de A12.

Als de pilotinstallatie net zo goed presteert als de prototypes op labschaal, wekt de berm van de N470 straks 125 watt op. Genoeg om twee oude gloeilampen van stroom te voorzien, en ongeveer de helft van wat een standaard zonnepaneel met een oppervlak van 1,5 vierkante meter levert.

In tegenstelling tot een zonnepaneel is de 125 meter lange installatie van Plant-e niet direct afhankelijk van de zon. De bodembacteriën produceren dag en nacht volcontinu stroom.

Duurzame pionier

Plant-e is onlangs door het World Economic Forum (WEF) erkend als ‘technologie-pionier’. De prestigieuze titel brengt de Wageningse start-up wereldwijd onder de aandacht, onder andere tijdens het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

De samenwerking tussen de Provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap en Plant-e was al voor de bekendmaking van de 49 WEF-pioniers in gang gezet. De beide overheden steken samen € 450.000 in het project.

Bekijk een video over een eerdere pilot van Plant-e:

Bron: Provincie Zuid-Holland, Plant-e, Cobouw | Foto: Provincie (side), David van der Mark (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)