01-09-2015 07:28 | Door: Thijs ten Brinck

Technisch dienstverlener Cofely is nauw betrokken bij de transformatie van de oude Shell-toren aan het Amsterdamse IJ. Dankzij warmtekoudeopslag is het klimaatbeheer in het pand 60 procent zuiniger.

De A’DAM Tower, naast het markante filmmuseum EYE, zal in april 2016 opnieuw worden opgeleverd. De oude kantoortoren, waarin eerder de ontwikkelingsafdeling van Shell heeft gewerkt, is dan getransformeerd tot een ‘duurzame 24-uurs-stad’.

Dagelijks verwachten de ontwikkelaars 3.000 bezoekers. Daaronder vooral toeristen en dagjesmensen die komen voor de hotels, clubs, het observatieplatform op het dak van de 22 verdiepingen hoge toren en een ronddraaiend restaurant. Naast de toeristen biedt de A’DAM Toren ook kantoorruimte aan creatieve bedrijven.

Hergebruik en duurzame warmte

De herbestemming van de Shell-toren maakt dat er veel materialen in hetzelfde gebouw een nieuwe toepassing krijgen. Tegelijkertijd is het getransformeerde pand een stuk duurzamer geworden.

Cofely sluit de A’DAM Tower aan op een warmtekoudeopslag (WKO). Deze WKO is aangelegd voor de Amsterdamse wijk Overhoeks waarin ook de A’DAM toren staat. Dankzij het systeem bespaart de toren 60 procent op het gas- en elektriciteitsverbruik dat anders voor verwarmen en koelen nodig zou zijn geweest.

Cofely bekijkt samen met de partners in het A’DAM Tower project andere mogelijkheden om het pand tijdens de bouw en na oplevering verder te verduurzamen.

Bron: Cofely | Foto: FaceMePLS, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)