02-09-2015 07:25 | Door: Thijs ten Brinck

Het Japanse techconcern Panasonic is van plan te investeren in de Duitse start-up Younicos. Younicos levert en installeert grote accuopslagsystemen.

Panasonic heeft 20,5 procent van de markt voor lithiumaccu’s in handen. Daarmee is het Japanse concern de grootste fabrikant in deze snel groeiende markt.

Panasonic heeft de Duitse mededingingsautoriteit gevraagd of het bezwaren ziet in een samenwerking of ‘fusie’ met het veel kleinere Younicos. Dat schrijft de Duitse site PV Magazine.

Younicos combineert accu’s tot grotere stroomopslagsystemen, die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden. De accusystemen helpen het voltage en de wisselspanningsfrequentie op het stroomnet stabiel te houden, functies die voorheen door kleine generators op fossiele brandstoffen werden vervuld.

Megabatterijen

Panasonic zelf wilde bij PV Magazine niet reageren op het bericht. Younicos stelt dat het bedrijf in gesprek is met meerdere ‘strategische partijen uit binnen en buitenland’.

Younicos heeft grote groeiplannen. Het bedrijf zegt 4.000 megawatt aan opslagprojecten in de pijplijn te hebben, voor de komende vier jaar. Daarvoor zoekt het, naast groeikapitaal, ook 150 nieuwe werknemers.

De in 2005 opgerichte start-up heeft tot nu toe 100 megawatt aan accuprojecten geïnstalleerd. Daaronder veel projecten in het thuisland maar bijvoorbeeld ook een 6 megawatt-installatie in Groot-Brittannië.

Younicos is in deze markt een concurrent van het Amerikaanse AES. Dat bedrijf installeert in Zeeland een accusysteem met een vermogen van 10 megawatt, ook om het stroomnet te ondersteunen.

Bekijk een video over Younicos:

Bron: PV Magazine, Younicos | Foto: Younicos