18-01-2013 17:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Zweeds bedrijf heeft zonneschotels ontwikkeld waarmee een rendement van 32 procent wordt bereikt. Hier is wel een warm en droog klimaat voor nodig.

De 30 kilowattuur producerende zonneschotels van het Zweedse Ripasso Energy zetten één derde van het zonlicht om in elektriciteit. Nog nooit waren zonneschotels zo efficiënt. Volgens de Zweden is het concept al op dit moment commercieel inzetbaar.

Een zonneschotel is een parabolische spiegel, die het licht van de zon bundelt in één punt (het brandpunt). Hierdoor stijgt de temperatuur in het brandpunt en met deze warmte kan elektriciteit worden opgewekt.

De zonneschotel kan de hoge rendementscijfers alleen behalen wanneer het in een omgeving staat waar een warm en droog klimaat heerst. Vandaar dat Ripasso’s eerste commerciële zonneschotels niet in eigen land worden gebouwd, maar in Zuid-Afrika.

Veelbelovend

Zonneschotels worden al lange tijd een veelbelovende toekomst voorspeld, maar tot nu toe is er nog niet veel commercieel ontwikkeld. Door deze uitvinding kunnen zonneschotels, volgens Ripasso Energy, eindelijk commercieel interessant worden.

In droge, warme landen kan de nieuwe zonneschotel elektriciteit produceren voor minder van 10 eurocent per kilowattuur. In veel landen komt dat in de buurt van de standaardprijs van elektriciteit.

Bron: CleanTechnica

Foto: Sandia Labs