07-09-2015 18:14 | Door: Thijs ten Brinck

De Verenigde Arabische Emiraten draaien nu nog nagenoeg volledig op olie en aardgas. In 2030 moet het verbruik van fossiele brandstoffen 30 procent lager liggen.  

Dat hebben de zeven Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waarvan Abu Dhabi en Dubai het meest bekend zijn, met elkaar afgesproken. 

Energiebesparingsprojecten in gebouwen en zonneparken moeten het land helpen de komende 15 jaar jaarlijks gemiddeld 2 procent minder olie en gas te verbruiken. Saeed Mohammed Al-Tayer, vicevoorzitter van de Supreme Council of Energy van Dubai, op de site Business Standard: “Dit initiatief moet van de VAE een leidende groene economie maken.”

Oliebegroting en fossiele subsidies

De VAE behoren tot de drie grootste olie-exporterende landen ter wereld. De energievoorziening van het land draait nu nog voor 99 procent op de eigen fossiele bronnen.

In juli 2015 kondigden de Emiraten aan de interne subsidie op fossiele brandstoffen te stoppen. Daarmee zijn de benzineprijzen met een kwart gestegen. Benzine kostte in de emiraten minder dan € 0,50 per liter, een voordeel voor de inwoners van de VAE dat gefinancierd werd uit de olie-inkomsten. 

Nu de olieprijs al lange tijd laag staat krijgen Dubai, Abu Dhabi en de andere vijf emiraten de begroting niet meer rond. Ook buurland Saoedi-Arabië overweegt de subsidies op brandstoffen te schrappen. 

Via het bedrijf Masdar en het project Masdar City investeren de Emiraten al enkele jaren in duurzame energie.

Bron: Business Standard, Reuters, Volkskrant | Foto: Bob McCaffrey, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)