10-09-2015 14:18 | Door: Thijs ten Brinck

De Duitse energiegigant E.on zegt dat de eerdere afsplitsing van zijn fossiele energiecentrales op schema ligt. Het afgeslankte E.on blijft verantwoordelijk voor zijn kerncentrales.

Energieleverancier E.on blijft, in tegenstelling tot eerdere berichten, eigenaar van zijn drie Duitse kerncentrales. “We willen en kunnen niet wachten op overheidsbesluiten die de spin-off van onze fossiele energiecentrales vertragen”, zegt Johannes Teyssen, CEO van E.on. “Met deze beslissing kunnen we onze splitsingstrategie volgens schema uitvoeren.”

E.on kondigde in 2014 aan zich te splitsen in een bedrijf met alleen duurzame energieproductie en een bedrijf dat de kolen-, gas- en kerncentrales in beheer krijgt. De fossiele tak krijgt de naam Uniper. De divisie met alleen hernieuwbare energie blijft E.on heten.

Atomausstieg

De Duitse regering heeft, na de kernramp in Fukushima, besloten de kernenergiecapaciteit in het land versnelt af te bouwen. In 2022 moet de Atomausstieg voltooid zijn.

Met het besluit de kerncentrales binnen het E.on-concern te houden, speelt het Duitse energiebedrijf in op ophef en wetsvoorstellen rond de ontmanteling van kerncentrales in het land. E.on zou volgens nieuwe wetsvoorstellen ook na de afsplitsing van de kerncentrales verantwoordelijk blijven voor de veilige sloop van de nucleare installaties, die het wil onderbrengen in Uniper.

Volledig duurzaam

E.on is het niet eens met de Duitse regering, maar wil zijn plan om Uniper in 2016 naar de beurs brengen doorzetten. Teyssen: “Nergens op de wereld is er ooit sprake geweest van een oneindige en onbeperkte verantwoordelijkheid, voor zaken die een bedrijf niet zelf in eigendom heeft.”

Het energiebedrijf blijft bij het besluit om onder de naam E.on alleen nog duurzame energie te verkopen. De drie kerncentrales brengt E.on nu onder in het bedrijf PreussenElektra, dat een volle dochter van E.on zal blijven na de beursgang van Uniper.

De kerncentrales bieden werk aan 2.300 mensen en zijn goed voor 8 procent van Eon’s totale stroomopwekkingscapaciteit.  

Bron: E.on, Wallstreet Journall | Foto: Ben Sutherland, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)