30-01-2013 13:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Schotse overheid heeft plannen bekendgemaakt om de CO2-uitstoot in de energiesector drastisch te verminderen.

In 2030 moet de gehele Schotse elektriciteitssector maximaal 50 gram CO2 per kilowattuur uitstoten, wat ongeveer gelijk staat aan het verbranden van 200 milliliter benzine. In 2010 bedroeg de CO2-uitstoot van deze sector 347 gram per kilowattuur. Om het doel te bereiken is een belangrijke rol weggelegd voor de offshore windenergiesector.

De regering van Schotland is tot het besluit gekomen na aandringen van het Committee on Climate Change (CCC), die het advies gaf om offshore windenergie extra te ondersteunen en om een forse, maar haalbare, CO2-reductie ten doel te stellen. Ook in Londen wordt de aanbeveling van CCC besproken. Minister-president Alex Salmond roept zijn Engelse collega’s op om het Schotse voorbeeld te volgen.

Grootste CO2-reductie van Europa

Uit de meest recente data blijkt dat Schotland in totaal de hoogste CO2-reductie in West-Europa heeft gerealiseerd, nog voor Duitsland, Denemarken en Engeland. De trotse Schotten zijn al halverwege hun eerder opgestelde doel, om de CO2-uitstoot in 2020 ten opzichte van 1990 met 42 procent te verminderen.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de offshore windenergiesector. Daarom wees de overheid vier havens aan die extra ondersteuning krijgen in het realiseren van nieuwe projecten. Hiermee wil het deze sector een boost geven. Afgelopen week werd bekend dat 73 procent van alle geplaatste offshore windturbines in 2012 in Europa, in Britse wateren staan. Meer dan de helft van de Europese offshore windmolens staan voor de kust van Groot-Brittannië, die energie produceren voor zo'n 1,9 miljoen huishoudens.

Bron: Business Green

Foto: Steve