30-01-2013 11:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Rotterdamse fractie van GroenLinks eist dat twee in aanbouw zijn de steenkoolcentrales op de Maasvlakte een CO2-plafond krijgen opgelegd.

“Of ze breken de kolencentrales af en zetten er een schoon windmolenpark voor in de plaats,” zegt fractievoorzitter Arno Bonte.

De partij voelt zich in de maling genomen door de energiebedrijven E.ON en GDF Suez. Beiden hadden toegezegd CO2 af te vangen, maar door de dalende prijs van CO2-emissierechten is het goedkoper om deze af te kopen. Met het instellen van een apart CO2-plafond voor de Rotterdamse centrales worden de energiebedrijven alsnog gedwongen om de CO2 op te slaan.

Sterfgevallen en zieken

De partij wil de maximum uitstoot vaststellen op een half miljoen ton CO2 per jaar. Dat is fors minder dan de 11 miljoen ton CO2 die de centrales naar verwachting gaan uitstoten.

Niet alleen GroenLinks is kritisch. Volgens hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, Jan Rotmans, gaat luchtvervuiling van de twee centrales ‘sterfgevallen en duizenden zieken’ veroorzaken.

Bron: ANP

Foto: Jim Richmond