17-09-2015 14:05 | Door: Thijs ten Brinck

Flexsol Solutions verwerkt zonnecellen in dakpannen en straatmeubilair. De start-up uit Delft ontwikkelde een methode om hoog-efficiënte zonnecellen sterk te kunnen verbuigen.

Buigzame zonnecellen zijn vaak van organisch materiaal. Die flexibele zonnepanelen wekken per vierkante meter veel minder duurzame stroom op dan standaard zonnepanelen uit silicium.

FlexSol heeft een proces ontwikkeld waarmee het monokristallijne zonnecellen, met een rendement van 20 procent, een grote kromming kan geven. Daarmee is het opwekken van zonne-energie op een mooie manier te combineren met bouwmaterialen.

Lantaarnpaal

Het eerste product dat Flexsol Solutions op de markt heeft gebracht is de lantaarnpaal Soluxio, met zonnecellen rondom de mast. Dankzij een accusysteem en zinige LED-lampen kan deze straatverlichting zonder elektriciteitsaansluiting.

Flexsol heeft in de ontwikkeling van dit product samengewerkt met lichtmastfabrikant Sapa en glasproducent Schott. Nu werkt Flexsol aan een energie-opwekkende dakpan.

Start-up on the beach

De start-up uit Delft is een van de acht ondernemingen die hun innovatie tonen tijdens duurzaamheidsfestival Springtij op Terschelling.

Naast Flexsol doet ook Elemental Water Makers uit Delft mee. Deze start-up maakt schoon drinkwater in afgelegen gebieden, met behulp van duurzame energie. Duurzame bouwstart-up Finch Buildings zal ook pitchen tijdens Start-up on the Beach. Finch maakt stapelbare energie-efficiente woningen uit hout.

Start-up on the Beach is een initiatief van adviesbureau Accenture en duurzaamheidsadviseur ThePunchypack. De acht start-ups zijn verkozen uit de deelnemers van de Accenture Innovation Awards.

Bron: Springtij, FlexSol Solutions | Foto: Justin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)