17-09-2015 10:23 | Door: Thijs ten Brinck

Onbemande vliegtuigjes met camera’s zijn uitstekend geschikt om de wieken en masten van windmolens periodiek te controleren. De markt voor deze drones groeit de komende jaren sterk.

Wereldwijd draaien er ruim 270.000 windturbines. Inspecteurs die de windmolens controleren op roest en slijtage gebruiken nu verrekijkers, of moeten elke individuele windturbinetoren beklimmen.

Met inspectiedrones kunnen de inspecteurs hun werk beter, veiliger en sneller doen. Marktonderzoeksbureau Navigant voorspelt, op basis van eigen analyses, dat de markt voor dergelijke drones tot en met 2024 € 6 mrd waard is.

“Het gebruik van drones voor het inspecteren van windmolenwieken is veel meer dan een gimmick”, zegt Jesse Broehl, analist bij Navigant Research. “Traditionele inspecties zullen nog steeds nodig zijn maar de drones zijn een waardevolle aanvulling.”

Zonnepanelen en zonnebaden

De op afstand bestuurbare vliegtuigen en quadrocopters worden ook in de vastgoedwereld, landbouwsector, de industrie en bij zonneparken gebruikt voor inspecties. Voorzien van infraroodcamera’s speuren ze bijvoorbeeld naar warmtelekken in gebouwen of naar oververhitte zonnepanelen.

Eind augustus was de inspectie van windturbines groot nieuws op sociale media. Een dronepiloot trof toen een man aan die boven op een tientallen meters hoge windmolen aan het zonnebaden was. Bekijk dit filmpje hieronder.

Bron: Navigant | Foto: jacinta lluch valero, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)