22-09-2015 13:36 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University hebben een transparante coating ontwikkeld die zonnepanelen passief koelt. De coating geeft zonnecentrales in droge gebieden een hogere opbrengst.

De opbrengst van zonnecellen daalt als de temperatuur stijgt. Onderzoek aan de Stanford University heeft een doorzichtige coating opgeleverd die de zonnepanelen passief 5 graden Celsius laat afkoelen.

“Zonnepanelen moeten in de volle zon staan om duurzame stroom op te wekken, maar hebben last van de warmte van diezelfde zon”, zegt Onderzoeker Shanhui Fan, professor electrical engineering aan Stanford. “Onze thermische coating laat al het zonlicht door en helpt de opgewarmde zonnepanelen ook hun eigen warmte versneld af te voeren.”

straling

De coating zendt infraroodstraling uit in een golflengte die niet door gassen in de atmosfeer wordt opgenomen en dus rechtstreeks de ruimte instraalt.

Koele auto’s en huizen

Fan en zijn collega’s borduren met het onderzoek voort op een coating die gebouwen in de volle zon kan koelen zonder daarbij elektriciteit te gebruiken. Over deze coating publiceerden ze in december 2014 in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Deze coating reflecteert 97 procent van het invallende zonlicht en stuurde daarnaast ook extra warmtestraling de atmosfeer in.

Het warmte-uitstralende effect is meegenomen in de zonnepaneelcoating, terwijl deze wel volledig transparant is voor zichtbaar zonlicht. Daarmee krijgt een gemiddeld zonnepaneel volgens de onderzoekers een volle procent meer opbrengst. Vooral in grote zonnecentrales in warme droge gebieden is de coating erg effectief.

Fan en zijn collega’s denken de nieuwe coating ook toe te kunnen passen in de lak van auto’s en andere objecten die wel hun eigen kleur moeten behouden maar ook moeten koelen. 

Bron: Stanford | Foto: BlackRockSolar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)