24-09-2015 12:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Scotrenewables is bijna klaar om een drijvend getijdenenergieplatform te water te laten. Met twee grote turbines wekt het platform maximaal 2 megawatt duurzame stroom op.

Het drijvende platform dat Scotrenewables Tidal Power heeft ontworpen, is verregaand vergelijkbaar met het Bluetec Platform dat door twaalf Nederlandse bedrijven is geïnstalleerd voor de kust van Texel.

Net als het Bluetec Platform dobbert ook de SR2000 van Scotrenewables mee met de golven, terwijl grote turbines onder het wateroppervlak hernieuwbare elektriciteit opwekken uit de getijdenstromen.

Nog dit jaar zal Scotrenewables het platform voor de kust bij Orkney de zee op slepen. Daar demonstreert het bedrijf het platform om ontwikkelaars te interesseren uiteindelijk hele getijdenstroomparken, met meerdere van deze systemen, te realiseren. 

Getijdenstroom

Met 64 meter is het Schotse platform bijna drie keer zo lang als het getijdenplatform bij Texel. Met 2 megawatt aan vermogen levert de SR2000 tien keer zoveel stroom als Bluetec momenteel levert met de turbines van Tocardo.

Het Bluetec-consortium wil zijn eigen platform uitrusten met steeds zwaardere turbines en zo uiteindelijk ook 2 of 3 megawatt per installatie opwekken.

Bron: Scotrenewables, Tidal Energy Today