06-02-2013 16:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met een geïnstalleerd vermogen van 7,6 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen in 2012 heeft Duitsland zichzelf weer overtroffen.

Het Bundesnetzagentur, een Duitse overheidsinstantie voor energie, signaleert in haar rapportage van 31 januari een opzienbare toename van geïnstalleerde zonnepanelen in 2012: maar liefst 7,6 gigawatt – een nieuw record voor Duitsland.

Duitsland is daarmee de absolute koploper in opwekking van zonne-energie per hoofd van de bevolking. Nederland staat slechts op de 24e plaats.

In voorgaande jaren bleef het geïnstalleerde vermogen vaak steken op 2,5 tot 3,5 GW per jaar. De installatiepieken van 2010 en 2011 (7,5 gigawatt per jaar) zijn dus in 2012 overtroffen.

Kunstmatig

Het record heeft een kunstmatig karakter, doordat de  Duitse overheid afgelopen maanden keer op keer dreigde de uitgebreide subsidies voor de installatie van zonnepanelen in te perken. Daarmee wilde Berlijn de groeiende vraag naar zonnepanelen enigszins afremmen.

Dat heeft precies het tegengestelde resultaat gehad: Duitse consumenten zijn extra zonnepanelen gaan aanschaffen om nog snel gebruik te maken van de regeling. Voorlopig is de enige maatregel dat de gegarandeerde prijs voor zonne-energie met 2,2 procent zal afnemen in de komende drie maanden.

Bron: CleanTechnica 

Foto: The Time Channel