25-09-2015 09:34 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse ontwikkelaar Trident Wind is in gesprek met partners en overheden voor de installatie van een groot drijvend offshore-windpark nabij Californië.

Dat schrijft RechargeNews. Trident Wind wil 40 kilometer uit de kust bij Morro Bay, Californië, honderd windturbines plaatsen op drijvende pontons. Dat is volgens de ontwikkelaar in dit gebied goedkoper dan het bouwen van vaste funderingen voor de windmolens, want de zee is er relatief diep.

Een tweede kostenvoordeel dat Trident ziet in de locatie is de aanwezigheid van een zware infrastructuur voor het transport van de opgewekte elektriciteit. In de plaats Morro Bay is begin 2015 een gasgestookte elektriciteitscentrale gesloten.

Trident wil zijn windstroom distribueren via de ongebruikte transformators en stroomkabels van de gascentrale. Deze centrale is in verband met het benodigde koele water dicht aan de kust gebouwd.

Drijvende windparken

Afgezien van het aantal windmolens zegt Trident niet hoe groot het drijvende windpark wordt. De aardgascentrale in Morro Bay had een vermogen van 650 megawatt, dat is vermoedelijk de bovengrens.

Ook voor de kust van Hawaii zijn plannen voor een groot drijvend windpark, dat moet 816 megawatt groot worden. Bij het Japanse Fukushima hoopt de ontwikkelaar de elektrische infrastructuur van de rampkerncentrale opnieuw te gebruiken voor de distributie van windstroom uit drijvende turbines.

De drijvende pontons zijn een alternatief voor het installeren van lange funderingspalen die tot de zeebodem reiken. Veel offshore-gebieden met gunstige windcondities zijn te diep voor deze vaste funderingen.

Een bijkomend voordeel van drijvende windmolens is dat ze in de haven af te monteren zijn en kant en klaar naar de definitieve locatie zijn te verslepen. Ook voor onderhoud en reparaties biedt die mogelijkheid voordelen.

Bron: RechargeNews, San Louis Tribune | Foto: Kārlis Dambrāns, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)