08-02-2013 13:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse overheid is al geruime tijd bezig met het topsectorenbeleid. Alle innovaties die daar uit zijn voortgekomen staan op een rijtje.

Meer dan duizend duurzame projecten kregen tussen 2005 en 2011 subsidie van innovatieprogramma’s. Daar zijn 700 samenvattingen van gemaakt door AgentschapNL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

“We willen met de kennis uit al deze projecten een sneeuwbaleffect bereiken. Als een onderzoek succesvol is gebleken, liggen er mooie kansen voor verder onderzoek en toepassing,” zegt Hugo Brouwer, manager Energie en Innovatie bij het ministerie.

Innovaties inzichtelijk met een muisklik

Met een digitale catalogus kan iedereen met een paar muisklikken innovaties vinden op bijvoorbeeld het gebied van biomassa, zonne- en windenergie. Het huidige topsectorenbeleid van de overheid steunt op deze kennis.

Zo is er geld gegaan naar het Waterschap in Limburg om rioolslib om te toveren in biogas. Daaruit bleek dat het vergisten van afvalwater uit het riool “heel haalbaar” is.

Nog een voorbeeld is de Balanced Force Turbine. Er is onderzocht hoe windenergie goedkoper kan worden door het gewicht van de turbine aan te passen. Wat bleek? Het kan voor €0,04 per kilowattuur, terwijl stroom van conventionele turbines twee keer zoveel kost.

Topsectorenbeleid

Kabinet Rutte-II voert een zogenaamd topsectorenbeleid. Daarmee wil dat de overheid en het bedrijfsleven samenwerken om duurzame innovaties op gang te brengen. Daarvoor heeft het kabinet €260 mln extra uitgetrokken voor onderzoek in negen sectoren: tuinbouw, agri&food, water, life sciences & health, chemie, energie, logistiek, creatieve industrie en high tech.

Bron: AgentschapNL

Foto:  J.Cunha