08-02-2013 14:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De overname van Nuon door het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft tot een politieke rel geleid, nu bekend is dat er €3,5 mrd teveel is betaald.

De Zweedse ex-minister van Economische Zaken Maud Olofsson heeft dit tegenover de Zweedse krant Svenska Dagbladet bevestigd. Nuon werd in 2009 door het staatsbedrijf voor €10 mrd overgenomen; €3,5 mrd te veel. Olofsson stelt de Vattenfall-directie tijdig gewaarschuwd te hebben, maar ging desondanks akkoord met de overname.

De Zweedse Milieupartij (MP) heeft Olofsson daarop meteen aangeklaagd bij de parlementaire grondwetscommissie die het handelen van de regering moet onderzoeken. De Sociaaldemocraten gaan er vanuit dat de Zweedse premier Reinfeldt en de minister van Financiën, Borg, eveneens van de overmatige aankoopprijs geweten moeten hebben en daarom medeverantwoordelijk zijn.

Vattenfall minder winstgevend

De overname van Nuon is de grootste transactie uit de Zweedse geschiedenis. Sinds de overname heeft Vattenfall €1,6 mrd afgeschreven op Nuon. De winst daalde in de periode 2010/2011 met 33,3 procent.

Vattenfall is in Europa een van de grootste uitstoters van schadelijke broeikasgassen. Het energiebedrijf is actief in negen Europese landen. Het heeft een totale elektriciteitscapaciteit van 38 gigawatt, waarvan bijna de helft fossiel is. In Nederland is van de geïnstalleerde elektriciteitcapaciteit van totaal 4000 megawatt in 2011 maar liefst 92 procent fossiel.

Bron: Trouw

Foto: Robin Wood