11-02-2013 14:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2012 is er wereldwijd 30 gigawatt aan zonne-energie bijgebouwd.  Daardoor is de magische grens van 100 gigawatt doorbroken.

Volgens de European Photovoltaic Industry Association (EPIA) staat er op dit moment wereldwijd 101 gigawatt aan vermogen. Daarmee kan Nederland vier keer volledig van elektriciteit worden voorzien. Ondanks de economische crisis blijft de Europese Unie de kar trekken op het gebied van zonne-energie. Buiten de EU zijn ze echter wel aan een inhaalrace begonnen.

“De industrie van zonne-energie staat tegenover grote uitdagingen, maar de resultaten van 2012 laten zien dat er een grote, wereldwijde markt is voor onze technologie. Zelfs in zware economische tijden,” zegt Winfried Hoffman, directeur van EPIA.

Nieuwe installaties

In Europa zakte de installatie van nieuwe zonnepanelen van 23 gigawatt in het recordjaar 2011 naar 17 gigawatt in 2012. Tegelijkertijd steeg de bouw van nieuwe installaties buiten Europa van 8 naar 13 gigawatt. Dit duidt erop dat de verhoudingen aan het veranderen zijn.

De EU bleef wel met afstand koploper qua geïnstalleerd vermogen. Duitsland nam 7,3 gigawatt voor zijn rekening en Italië 3,3. Samen is dat ruim drie keer zoveel dan China, dat afgelopen jaar 3,5 gigawatt installeerde. Recente cijfers over Nederland zijn nog niet gepubliceerd, maar het is aannemelijk dat Nederland zwaar achterloopt op het Europees gemiddelde. Volgens het CBS werd er in 2011 in ons land een schamele 0,04 gigawatt geïnstalleerd.

Engeland zet flink in op groene energie, maar zonnepanelen lijken daar minder van belang te zijn. Hoewel het grootse plannen heeft om de Noordzee vol te bouwen met windmolens, werd aan de andere kant van het kanaal maar 1 gigawatt aan zonne-energie neergezet.

Bron: BusinessGreen

Foto: Torley