29-09-2015 16:09 | Door: Thijs ten Brinck

De Franse ontwikkelaar Neoen heeft in Frankrijk een 300 megawatt groot zonnepark aangesloten op het elektriciteitsnet. De duurzame energiecentrale produceert jaarlijks genoeg stroom voor alle inwoners van Bordeaux.

De 300 megawatt aan zonnepanelen zullen in het zonnige zuidwesten van Frankrijk jaarlijks evenveel duurzame elektriciteit produceren als 250.000 Fransen jaarlijks verbruiken.

zonnepanelen

Het zonnepark is volgens PV-Tech het grootste zonnepark van Europa. De opgewekte stroom is bovendien goedkoper dan die uit een nieuwe kerncentrale.

“We leveren onder de prijs van nieuwe kerncentrales in Groot-Brittannië”, zei Xavier Barbaro, CEO van Neoen, bij de start van de bouw tegen Reuters. “Vijf jaar geleden had niemand gedacht dat dit voor 2020 al mogelijk zou zijn.”

€ 105 per megawatt

Tien maanden later en een investering van € 360 mln verder levert het zonnepark zijn eerste duurzame stroom.

Neoen heeft met de Franse energiemaatschappij EDF een power purchase agreement gesloten voor de volle opbrengst van het zonnepark. Onder het leveringscontract neemt EDF twintig jaar lang zonnestroom af voor € 105 per megawatt. 

Bron: PV Tech, Reueters, Neoen | Foto: Geoffroy Groult (header) & Activ Solar (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)