01-10-2015 09:59 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Tidal Lagoon Power ontwikkelt grote getijdencentrales. Het nieuwste project zal, bij goedkeuring, duurzame stroom leveren voor € 120 tot € 130 per megawattuur.

Tidal Lagoon Power is van plan bij Wales, voor de kust van Cardiff, een grote ringdam te bouwen. Daarin komen 90 getijdenturbines, die volgens Bloomberg samen £ 1,75 mrd (€ 2,4 mrd) kosten.

Daarmee zou Tidal Lagoon dankzij schaalvoordelen en leereffecten duurzame stroom kunnen produceren voor € 100 euro minder dan het eerste project van het bedrijf in Swansea Bay.  

“We weten precies hoeveel het water op welk moment zal stijgen en dalen. Het effect van de dans tussen de aarde en de maan is volledig bekend”, zegt Mark Shorrock, CEO van Tidal Lagoon. Bloomberg sprak de topman bij de opening van een nieuw onderzoekscentrum van General Electric in Berlijn. GE levert de turbines voor het Swansea Bay project.

Swansea Bay

Tidal Lagoon kreeg eerder dit jaar de goedkeuring van de Britse overheid voor het project Swansea Bay. Deze getijdencentrale krijgt een opwekvermogen van 320 megawatt en gaat stroom produceren voor € 225 per megawatt. In dit project gaat de ontwikkelaar uit van 16 turbines.

De grotere getijdendam bij Cardiff zou 70 vierkante kilometer aan wateroppervlak insluiten, in een getijdengebied met een verschil van 9 meter tussen eb en vloed. Uit dit hoogteverschil denkt Tidal Lagoon 14 uur per dag stroom op te wekken. De turbines krijgen samen een piekvermogen van maximaal 2,8 gigawatt.

Bron: Bloomberg, Tidal Energy Today | Foto: Ben Salter, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)