01-10-2015 09:29 | Door: Thijs ten Brinck

Energieonderzoek Centrum Nederland en Siemens spreken vertrouwen uit in het halen van de 40 procent kostendaling voor wind op zee. Wel zijn er nog vacatures te vervullen.

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een haalbaarheidsstudie gedaan naar het doel om in 2023 duurzame stroom uit offshore-windparken 40 procent goedkoper te maken ten opzichte van 2010.

Volgens ECN heeft de industrie de noodzakelijke vernieuwingen om de gewenste kostenbesparing te realiseren praktisch binnen handbereik. Ab van der Touw, bestuursvoorzitter van Siemens Nederland, ziet kansen om zelfs nog lager uit te komen.

Werkgelegenheid en kostenreductie

Van der Touw, topman van windturbinebouwer Siemens in Nederland, was een van de sprekers op het Springtij Forum. BNR sprak Van der Touw na afloop. De topman stelt dat de winddivisie van zijn bedrijf in drie jaar tijd van 40 man personeel naar 140 man is gegroeid, en dat er nog steeds vacatures zijn.

siemens

De werknemers die voor Siemens windturbines installeren en onderhouden komen vooral uit Nederland, gevolgd door Denemarken en Duitsland. Van der Touw hoopt ook onder de vluchtelingen die momenteel Europa intrekken te werven.

“Misschien dat er onder de vluchtelingen die nu ons land binnenkomen mensen zijn die een technische achtergrond hebben”, zegt hij tegen BNR. “Die help ik graag.”

Siemens is volgens Van der Touw goed op weg om in 2023 windenergie te produceren voor € 100 per megawattuur of minder. “We zitten op een lineaire lijn daar nu al onder”, extrapoleert de topman de kostenbesparingen die tot nu toe zijn gerealiseerd.

Grotere molens en stopcontacten

ECN noemt in een visiedocument de belangrijkste pijlers om die goede lijn inderdaad door te zetten en in 2023 tot het in het Energieakkoord afgesproken tarief voor wind op zee te komen.

De grootste kostenreductie, 15 procent, is volgens ECN haalbaar met grotere windmolens en technische innovatie in de turbines zelf. Het centraal aanbesteden van stopcontacten op zee door hoogspanningsnetbeheerder Tennet is goed voor 10 van de 40 procent aan besparingen.

Samenwerken tussen windmolenparken en het samen testen van innovaties leidt volgens ECN tot nog eens 10 procent besparing, wat vervolgens doorwerkt in de kapitaalkosten. Met het slimmer organiseren van leningen en verzekeringen is 3 procent kostenreductie te behalen. De overige procenten komen voort uit logistieke verbeteringen en optimalisatie in de plaatsing van windmolens in een windpark.

Bron: BNR, ECN | Foto's: Siemens