22-05-2012 19:28 | Door: Cato van Hees

In een donkere decembermaand in 2008 ontstond er in Nijmegen een idee. Het idee won een prijsvraag van het ministerie van VROM en de Jan Terlouw-innovatieprijs. Wat die geweldige innovatie was? Terrasverwarming.

“Reguliere stralingsheaters verwarmen via de buitenlucht, wat ontzettend veel energie kost. De Sit & Heat verwarmt echter direct, waardoor het een heel laag vermogen nodig heeft en efficiënt is,” vertelt Jorg Rijkschroeff, oprichter van Sit & Heat.

De Sit & Heat verwarmt terrasgangers wanneer zij in de afkoelende avondzon buiten willen loungen. Doordat de warmte uit de kussens komt kan er veel efficiënter verwarmd worden De warmte kan ook nog eens worden afgesteld naar persoonlijke voorkeur. Stukje comfort.

Duurzaam en comfortabel

“Toen uit de eerste testen bleek dat de directe verwarming ook nog eens veel meer comfort leverde door de contactwarmte, hebben we ons volledig gericht op de Sit & Heat. Een écht goed idee, heb je maar één keer,” vertelt Jorg Rijkschroeff. De bedenkers Ralf de Bruin en Jorg Rijkschroeff studeerden Industrieel Product Ontwerp aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Het concept vergt negentig procent minder energie dan reguliere stralingsheaters. De warmte hoeft namelijk geen afstand af te leggen naar de gebruiker. Er gaat geen warmte verloren aan de buitenlucht omdat de gebruiker zittend op het kussen de warmte isoleert. Bovendien verbruikt de Sit & Heat alleen energie wanneer er iemand plaatsneemt.

De Sit & Heat bleek zo’n goed idee dat het de prijsvraag duurzame terrasverwarming van het VROM won. Later werd het idee ook met andere prijzen beloond, waaronder de Jan Terlouw innovatieprijs en de eerste én tweede ronde van de New Venture Business Plan Competition.

“Nadat we de Jan Terlouw-innovatieprijs hadden gewonnen, zijn we hard aan de slag gegaan met de prijs-kwaliteitverhouding van ons product. Het is nu bijna klaar voor de markt. Door verschillende testcases hebben we de kinderziektes uit het product kunnen halen.”

Loungeterras van de toekomst

Sit & Heat krijgt nu ondersteuning van Green Metropole, een Amsterdams initiatief om duurzame start-ups te ondersteunen. Mede daardoor gaat het hard. De terrasverwarmer richt zich nu nog op de Nederlandse horeca, maar kijkt ook al over de grenzen. Sit & Heat is al begonnen met verkooppilots, waaronder bij Restaurant Plaats 1 in Nijmegen. Ook tijdens Lowlands 2011 was de loungevariant van Sit & Heat te bewonderen. “We zijn nog op zoek naar restauranteigenaren met een loungeterras.”

Foto: Sit & Heat