02-10-2015 14:42 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zwitserse technologieconcern ABB heeft de eerste fase van een zware stroomverbinding in India opgeleverd. De gelijkstroomkabel is 1.728 kilometer lang en voorziet 90 miljoen mensen van duurzame stroom.

De ultra-high-voltage direct current (UHVDC)-verbinding transporteert elektriciteit uit waterkrachtcentrales in de Himalaya naar het dichtbevolkte noorden van India.

converter

De eerste fase van het project heeft een capaciteit van 1.500 megawatt, bij een spanning van 800 kilovolt.

“Dit is een belangrijke mijlpaal in de aanleg van ’s werelds eerste UHVDC-verbinding”, zegt Claudio Facchin, president van ABB’s Power Systems-divisie. “We blijven India ondersteunen in de ontwikkeling van de elektriciteitsinfrastructuur en de integratie van hernieuwbare energie in het land.”

Het gebruik van de ultrahoge spanning reduceert de netverliezen op de honderden kilometerslange kabel.

50 gigawatt waterkracht

De stroomverbinding met een lengte van 1.728 kilometer loopt van het dorp Biswanath Chariali, aan de rivier de Brahmaputra in het noordoosten van India, tot aan de miljoenenstad Agra die centraal in het noorden van het land ligt.

India verwacht in de bergen in het noordoosten de komende jaren 50.000 megawatt aan waterkrachtcentrales te bouwen. De UHVDC-kabel die in totaal een transportcapaciteit van 6.000 megawatt krijgt, moet in de omgeving rond Agra 90 miljoen Indiërs van duurzame stroom voorzien.

Bron: ABB | Foto: ABB (side/bottom) & Preston Rhea, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)