02-10-2015 12:24 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up EAZ Wind verkoopt kleine houten windturbines die jaarlijks genoeg stroom leveren voor ongeveer 10 huishoudens. De molens verdienen zich in zes tot tien jaar terug.

Het bedrijf EAZ Wind is opgericht door werktuigbouwkundestudenten van de Universiteit Twente. De start-up bouwt windmolens met houten wieken, met een mast van 15 meter hoog en een rotordiameter van 12 meter.

Eaz wind

Met die specificaties richt EAZ Wind zich op klanten in de Provincie Groningen. Die mogen in landelijk gebied windturbines plaatsen met een ashoogte van maximaal 15 meter. Medeoprichter IJssebrand Ziel in UT Nieuws: "Dat is in geen enkele andere provincie zo." AEZ helpt de klanten met het regelen van een vergunning. 

3.000 windmolens in Groningen

De jonge ondernemers stellen dat de onderhoudsvrije miniwindturbine 20 jaar meegaat, en zich uiterlijk halverwege zijn levensduur heeft terugverdiend. De molen, met een prijs van rond de € 37.500, wekt jaarlijks 30.000 kilowattuur op.

Tot nu toe heeft EAZ Wind twintig molens verkocht. De molen verkoopt zich volgens medewerker Aard Duivenvoorden via mond-tot-mond-reclame praktisch vanzelf: “Daardoor kunnen wij ons richten op wat we mooi vinden: de techniek. Een agressieve marketing hebben we niet nodig.”

Komend jaar wil de start-up zijn productiecapaciteit verdubbelen. Binnen zeven jaar moeten er 3.000 EAZ-molens in Groningen draaien.

Bron: EAZ WInd, UT Nieuws | Foto: EAZ Wind