02-10-2015 15:12 | Door: Thijs ten Brinck

De ‘grootste kerstboom ter wereld’ staat sinds 1992 in Nederland. Vanaf deze kerst is de zendmastkerstboom bij IJsselstein in Utrecht duurzaam verlicht met led-lampen.

Op 12 december ontsteekt de Stichting Kerstboom 128 energiebesparende led-lampen in de radiozendmast bij IJsselstein.

De 372-meterhoge Gerbrandytoren is dan omgetoverd tot een gigantische kerstboom, die bij goed weer van tot wel 30 kilometer is te zien.

Goedkoper en duurzamer

Sinds 1992 is de zendmastkerstboom achttien keer ontstoken. De initiatiefnemers kregen de sponsoring niet in alle jaren rond.

“Er werd gezegd ‘er is elk jaar wat met de kerstboom’”, zegt interim-voorzitter Roel de Vries op de site Zenderstreeknieuws. “Nu geen gezeur meer. Sinds dit bestuur drie jaar geleden aantrad, zijn er stappen genomen en gaan we ook naar een duurzame toekomst: elk jaar branden de lichtjes.”

Met een nieuwe set led-lampen, die 15 jaar mee moeten gaan, en vernieuwde ophangsystemen verwacht de organisatie de komende jaren 40 procent goedkoper uit te zijn.

De kerstboom blijft branden tot 6 januari 2016.

Bron: Stichting Kerstboom, Zenderstreeknieuws | Foto: N i c o l a (Header), via Flickr Creative Commons & Gouwenaar, via WikiMedia (Cropped by Duurzaambedrijflseven)