02-10-2015 18:42 | Door: Thijs ten Brinck

De provincies Friesland, Groningen en Drenthe zetten de subsidieregeling om asbestdaken te saneren en tegelijkertijd duurzame energie op te wekken voort.

Friese, Drentse en Groningse boeren kunnen nog een jaar langer profiteren van de actie Asbest eraf, zonnepanelen erop.

asbest

Die regeling heeft in de afgelopen jaren enkele megawatts aan nieuwe zonnepaneleninstallaties opgeleverd.

Nadat Drenthe en Groningen in september hebben aangekondigd de subsidieregeling te verlengen, houdt nu ook de Provincie Friesland het stimuleringsaanbod om asbestplaten te vervangen door duurzame energieopwekkende daken een jaar langer in stand.

Asbestsanering

Asbesthoudende daken zijn vanaf 2024 verboden. Om de bestaande asbestdaken op boerenbedrijven versneld te saneren, stelden de rijksoverheid en verschillende provincies in 2013 subsidie beschikbaar. Hiermee konden boeren asbest van het dak halen en tijdens de renovatie direct zonnepanelen plaatsen.

Nog niet alle beschikbaar gestelde subsidie is opgebruikt. De noordelijke provincies houden de regeling daarom nog een jaar extra open. In Friesland moet de regeling in totaal 5 megawatt aan zonnepanelen opleveren. 

Vanaf minimaal 250 vierkante meter asbestdak komen bedrijven in aanmerking voor € 4,5 tegemoetkoming per vierkante meter. De maximale subsidie per aanvraag is € 15.000.

Bron: Asbest eraf | Foto: David van der Mark (header) & TijsB (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)