05-10-2015 07:38 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf TerraPower heeft een intentieovereenkomst gesloten om in China geavanceerde kernenergiecentrales te ontwikkelen. De technologie haalt tien keer meer energie uit uranium.

TerraPower werkt aan een 600 megawatt-prototype van zijn Traveling Wave Reactor (TWR). Dit concept kan energie opwekken uit gebruikte kernsplijtstofstaven of uit natuurlijk uranium.

kernenergie

Bill Gates, bestuursvoorzitter van TerraPower, beschrijft de technologie als een blok haardhout dat 60 jaar lang gecontroleerd energie afgeeft.

De geavanceerde kernreactor kan bovendien tien keer zoveel bruikbare energie opwekken uit een hoeveelheid uranium als huidige kerncentrales, en ruimt kernafval op in plaats van nieuw kernafval te produceren.

Kernenergie in China

TerraPower heeft samen met de China National Nuclear Corporation de intentie uitgesproken in de komende jaren een eerste prototype van de TWR te bouwen in China. China verwacht de komende decennia vierhonderd nieuwe kerncentrales te bouwen en heeft interesse in het vernieuwende concept van TerraPower.

“Er liggen nog grote uitdagingen voor ons, maar dit vergroot onze kansen op succes aanzienlijk”, zegt Lee McIntire, CEO van TerraPower. “Met deze samenwerking pionieren we om kernenergie veilig, milieuvriendelijk en betaalbaar te maken.”

Bill Gates investeert in TerraPower en bekleedt de functie van bestuursvoorzitter bij het bedrijf. In 2010 besprak hij de technologie in een TED-Talk:

Bron: Forbes, TerraPower | Foto: Steve Jurvetson (header) & T-Town Photo Booth (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)