15-02-2013 10:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse CO2-uitstoot is in het vierde kwartaal van 2012 sterker gedaald dan de economische krimp. Die ogenschijnlijke verduurzaming komt vooral uit Duitsland.

Uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar gekrompen is met 0,9 procent, maar de CO2-uitstoot 3,2 procent lager lag dan in dezelfde periode in 2011. Dat lijkt op het eerste gezicht op een verduurzaming van de Nederlandse economie.

Het CBS geeft echter aan dat de daling grotendeels voor rekening kwam van de energiesector. Die sector produceerde in de betreffende periode 12 procent minder elektriciteit, doordat het veel groene en goedkope windenergie uit Duitsland kocht. De daling in de CO2-uitstoot komt dan ook vooral op het conto van de Oosterburen.

Daar komt bij dat de Nederlandse energiesector meer kolen is gaan verbranden in plaats van gas. Kolen is goedkoper, maar stoot ook aanzienlijk meer CO2 uit bij verbranding. De verwachte daling van 12 procent door de verlaagde productie van stroom komt in werkelijkheid uit op 11 procent.

Duwen en trekken

Verder stootte de chemische industrie fors meer CO2 uit door een verhoogde vraag naar producten van onder andere AkzoNobel en DSM. Een stijging was ook te zien bij huishoudens (ruim 1 procent meer) en bij dienstverlenende bedrijven (bijna 3 procent).

De bouw, de transportsector, de landbouw en de industrie stootten juist minder CO2 uit. Het koude weer in het vierde kwartaal heeft daarentegen de daling van de CO2-uitstoot weer gedempt. Er werd meer gestookt dan in 2011, omdat het een stuk kouder was. Volgens het CBS zou zonder dat weereffect de daling van de CO2-uitstoot zelfs 4,8 procent zijn geweest.

Foto: Chriszwolle via Flickr.com