06-10-2015 07:54 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse technologiebedrijf Intelligent Energy gaat waterstofbrandstofcellen leveren om duizenden telecommasten in India van duurzame stroom te voorzien.

De opdracht voor Intelligent Energy is £ 1.2 mrd (€ 1,6 mrd) waard, verspreid over 10 jaar.

“Onze technologie zal een betrouwbare energiebron zijn voor tienduizenden zendmasten. India kan hiermee versneld gebruikmaken van informatietechnologie, zonder te moeten wachten op een stabiel energienetwerk”, zegt Henry Winand, CEO van Intelligent Energy. “Dit is een mooi voorbeeld van wat er met brandstofcellen is te bereiken, nu en in de nabije toekomst.”

cell torens

Schone back-up

Het Indiase mobiele telefonienetwerk kampt met veel stroomuitval. Ruim twee derde van de 425.000 zendmasten in het land is vaak wel acht uur per dag niet beschikbaar. Met inmiddels 935 miljoen mobiele telefoons in India zet dat een rem op de economische groei in het land.

De waterstofbrandstofcellen van Intelligent Energy dienen als schoon alternatief voor noodstroomgenerators op diesel, of zijn de primaire energiebron voor zendmasten in afgelegen gebieden.

Een Indiaas dochterbedrijf van Intelligent Energy neemt het energiebeheer van 27.400 zendmasten over van het bedrijf GTL Limited. Intelligent Energy wil bij zeker 70 procent van deze masten waterstofbrandstofcellen inzetten.

Bron: Intelligent Energy, Business Green | Foto: Intelligent Energy (side) & Swaminathan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)