18-02-2013 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Windmolens die om hun as draaien winnen aan populariteit. Ze zijn stiller, betrouwbaarder en ogen beter dan de horizontale variant.

In de jaren tachtig leek het even alsof windmolens met een verticale as het zouden winnen van hun horizontale collega’s. Vanwege de lage betrouwbaarheid en efficiëntie haalden ze het echter niet. De verticale windmolens zijn nu echter met een comeback bezig.

Het Amerikaanse Wing Power Energy heeft €1,5 mln binnengehaald om de molen met verticale panelen verder te ontwikkelen. Ze zijn naar eigen zeggen bezig om de ‘meest efficiënte windmolen te bouwen met een verticale as’. “Wij geloven dat  verticale molens uiteindelijk zullen winnen van horizontale, vanwege hun inherente voordelen,” zegt Harry Ruda, CEO van Wing Power Energy.

Lange terugverdientijd

Om op grote schaal elektriciteit op te wekken is echter nog niet interessant vanwege de lange terugverdientijd. Een wokkelmolen van vier meter hoog wekt per jaar ongeveer 3.500 kilowattuur op en kost €45.000. Met een kilowattuurprijs van €0,22 is zo’n investering pas in 68 jaar terugverdiend. 

Desondanks maken de verticale windturbines van het Finse Wind Side een opmars. Zo gebruikt het Chinese leger deze vanwege hun extreme betrouwbaarheid, want zelfs met orkaankrachten à la Katrina blijven de windmolens in bedrijf. Volgens Set Energie, een Nederlandse installateur, gaan de molens 100 jaar mee en is onderhoud nauwelijks nodig.

Twee soorten

Windmolens met een verticale as komen in twee soorten. De eerste versie heeft een aantal panelen, die aan de vleugels van een vliegtuig doen denken. De tweede uitvoering is een lange, wokkelvormige staaf.

Groot voordeel van beide versies is dat het onderhoud een stuk makkelijker is dan bij normale windmolens. De turbine kan namelijk op de grond staan, waardoor de onderhoudsman niet tientallen meter omhoog hoeft. Daarnaast zijn de molens een stuk vriendelijker voor vogels en vleermuizen.

De wokkelmolen heeft als belangrijk voordeel dat die vrijwel geluidsstil is. Zo produceert deze slechts 5 decibel. Dit maakt het geschikt voor toepassingen binnen de bebouwde kom. Windenergie op het dak van een woning of integrering in een gebouw wordt hierdoor bijvoorbeeld haalbaar.

Bron: Sustainablenews

Foto: Guillom via Flickr.com