25-05-2012 19:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zakenbank Goldman Sachs gaat de komende tien jaar $40 mrd (€32 mrd) in schone energie investeren. De bank zegt de sector bijzonder aantrekkelijk te vinden, maar de vraag rijst hoe nieuw het plan echt is.

Opkomende economieën zoals China en Brazilië zijn voor Goldman Sachs de reden om in te zetten op duurzame technologieën. De zakenbank verwacht dat de groei van deze landen zal leiden tot een stijgende vraag naar schone energie, vooral nu deze landen zelf steeds ambitieuzer zijn in het terugdringen van hun CO2-uitstoot.

“We denken dat dit een opkomende kans die vrij groot zal zijn,” reageerde Stuart Bernstein, hoofd van de afdeling clean tech en hernieuwbare energie bij Goldman Sachs. Bernstein heeft in 2001 de term ‘BRIC’ bedacht voor de opkomende economieën van Brazilië, Rusland, India en China.

‘Charmeoffensief’

Het is niet voor het eerst dat Goldman Sachs in duurzame technologie investeert. In 2011 zorgde de bank voor de financiering van clean tech bedrijven met een totale waarde van $4,8 mrd (€3,8 mrd). Het investeerde in dat jaar zo’n $500 mln (€397 mln) met eigen geld.

Het aangekondigde plan komt neer op ongeveer $4 miljard per jaar. Aangezien dit vergelijkbaar is met voorgaande jaren noemen analisten het plan dan ook meer een “charmeoffensief” dan daadwerkelijk nieuw beleid. Goldman Sachs zal het grootste deel van het aangekondigde bedrag niet met zijn eigen geld financieren, maar met dat van klanten.

De bank zal voornamelijk investeren in energie uit zon, wind en water, en in biobrandstoffen. Ook energiebesparing, energieopslag en groen vervoer komen in aanmerking.

Bron: Reuters

Foto: Luis Montanez