09-10-2015 17:03 | Door: Thijs ten Brinck

De doelstellingen van het Nationaal Energieakkoord zijn nog steeds goed haalbaar, zegt Minister Kamp van Economische Zaken.

In 2015 is er binnen de SDE+regeling € 3,5 mrd subsidie beschikbaar voor duurzame energieprojecten. De regeling is dit jaar ruim overtekend. Volgend jaar verhoogt Economische Zaken het subsidiebedrag naar € 8 mrd.

"In heel Nederland wordt hard gewerkt aan een duurzamere energievoorziening", zegt minister Kamp. "Met dank aan alle 47 partijen die het Energieakkoord steunen en uitvoeren hebben we inmiddels definitief de weg ingeslagen naar meer hernieuwbare energie."

Energieakkoord

In tegenstelling tot eerdere berichten stelt Kamp dan ook dat de doelstelling van een 16-procentaandeel in 2023 voor duurzame energie in het Nederlandse energieverbruik gehaald zal worden. Ook het doel van 14 procent hernieuwbare energie in 2020 is volgens de minister nog steeds binnen handbereik.

Om de voortgang van de afspraken in het energieakkoord vlot te trekken, intensiveert Kamp de samenwerking met de provincies om windparken op land sneller gerealiseerd te krijgen. Bovenop de SDE+ subsidie van € 8 mrd komt er voor bedrijven en particulieren € 70 mln vrij als stimulans voor de installatie van zonneboilers, biomassaketels en warmtepompen.

Eerder is al bekendgemaakt dat de postcoderoosregeling, voor coöperatieve duurzame energieprojecten in de omgeving, aantrekkelijker wordt.

Bron: Rijksoverheid | Foto: Minister-president Rutte, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)