21-02-2013 13:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Van probleem wordt CO2 opeens (een deel van) de oplossing. Op de Universiteit van Texas zetten wetenschappers CO2 om in biobrandstof met behulp van zonlicht.

De Texaanse onderzoekers maakten daarvoor nanodraadjes van koperoxide (CuO), en gaven die een coating van een andere soort koperoxide, Cu2O. Deze draadjes vormen een zogenaamde halfgeleider: een materiaal dat het midden houdt tussen een geleider en een isolator. In combinatie met zonlicht kan deze halfgeleider CO2 omzetten in methanol.

Dit is niet de eerste methode voor het omzetten van CO2 in methanol, maar bestaande methoden zijn duurder en werken alleen bij hoge druk en temperatuur. Dat kost veel energie. Daarbij zijn er bij de meeste bestaande methoden giftige of zeldzame elementen zoals cadmium en tellurium nodig.

CO2 omzetten in methanol is niet alleen aantrekkelijk voor het verlagen van de CO2-uitstoot, maar ook omdat methanol veel toepassingen kent. Het kan worden gebruikt als brandstof maar ook als grondstof voor de chemische industrie.

Bron: PhysOrg

Foto: Prashanth dotcompals via Flickr.com