13-10-2015 07:37 | Door: Thijs ten Brinck

Het leasen van zonnepanelen is in opkomst. Nadat eerder Nuon al met het concept flirtte, komt nu de Nederlandse Energie Maatschappij met een eigen leaseconstructie.

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) zet zich geleidelijk in voor het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening, met een focus op lage kosten. Uit onderzoek onder 1.300 woningeigenaren, in opdracht van de NLE, blijkt dat 70 procent van de huishoudens graag zonnepanelen op het dak wil, maar de investering te hoog vindt.

Naar aanleiding van deze statistiek lanceert NLE een landelijk aanbod voor huurzonnepanelen. "Met deze constructie kunnen mensen laagdrempelig een steentje bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot", zegt Harald Swinkels, oprichter van NLE. "Hierdoor helpen ze mee om de doelstellingen uit het Nationaal Energieakkoord te behalen."

Amerikaans model

Het concept van huur- of leasezonnepanelen is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Hier huurt een groot deel van de huishoudens met zonnepanelen de installatie.

Geïnspireerd op dit Amerikaanse model en door de algehele trend om te betalen voor gebruik in plaats van voor eigendom, presenteerden jonge ondernemingen recent ook in ons land aantrekkelijke huuropties voor zonnepanelen.

De start-up Big Solar bedient onder meer Amsterdamse huishoudens met leasezonnepanelen. De Utrechtse start-up Solease levert in de eigen stad en in Limburg en Overijssel leasezonnepanelen. Solease werkt in die gebieden samen met energiebedrijf Nuon.

NLE is begonnen met de installatie van huurpanelen in Friesland, maar bedient heel Nederland. Daarmee is NLE naar eigen zeggen de eerste partij die deze aanbieding landelijk doet.

Bron: NLE, SOlar Magazine | Foto: Wijkvereniging Tuinwijk, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)