25-05-2012 19:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Waar het dopen van een zonnecel toe kan leiden. Geen wijwater, maar een chemische stof heeft ervoor gezorgd dat een zonnecel gemaakt van het supermateriaal grafeen drie keer efficiënter is dan vergelijkbare zonnecellen.

Het veelbelovende materiaal grafeen wordt sinds zijn ‘ontdekking’ in 2004 in vele toepassingen gebruikt. Grafeen geleidt zo’n honderd keer beter dan silicium. Daarnaast is het flexibele materiaal 200 keer beter bestand tegen breken dan staal.

Door te experimenteren met zonnecellen van grafeen hebben onderzoekers van de Universiteit van Florida (UF) nu het energie-efficiëntie record van dit soort zonnecellen verbroken. Door grafeen te combineren met de chemische stof TFSA (trifluormethaansulfonyl-amide) is een recordefficiëntie van 8,6 procent behaald.

Dit maakt de nieuwe zonnecel bijna drie keer zo energie-efficiënt dan bestaande grafeen zonnecellen. Deze behaalden tot dusver een maximale energie-efficiëntie van 2,9 procent. Hier inderdaad nog even efficiëntie van normale zonnecel.

De resultaten van de nieuwe grafeenzonnecel zijn onlangs gepubliceerd in de online editie van Nano Letters.

Nog 2 procent

De gedoopte grafeenzonnecellen bieden mogelijkheden, stelt Arthur Hebard, hoogleraar natuurkunde aan de UF. Zo kunnen in de toekomst minder dure, flexibelere panelen worden ontwikkeld.

Als de grafeenzonnecellen een conversie van 10 procent bereiken en de productiekosten laag worden gehouden zullen de zonnecellen het goed doen op de markt, stellen de onderzoekers van de UF.

Bron: Gizmag

Foto: aynis82